Poutní cesta Růžence (Staré Město – Velehrad)


Zajímavosti a tajemství tohoto místa

Poutní cesta růžence začíná za železniční tratí u Starého Města a pokračuje údolní nivou potoka Salašky. V místech před Velehradem uhýbá do luk a míří přímo na střed překvapivě odkryté, krásné siluety baziliky. Ve svém průběhu je rytmizována celkem dvaceti zastaveními růžencové modlitby. Úvod představuje radostný růženec, následuje růženec světla, bolestný růženec a vyvrcholením je slavný růženec. Každé zastavení symbolizuje jedno tajemství a je zpracováno sochařsky z božanovského pískovce. Tvar navazuje na tradice božích muk v české a moravské krajině – dvoumetrový hrubě opracovaný kvádr dříku vynáší krychlovitý, jemně zpracovaný kamenný blok s textem a vyobrazením.

Poutní cesta růžence spojuje velkomoravský Veligrad (Staré Město u Uherského Hradiště) s Velehradem, který se stal v průběhu dějin nositelem cyrilometodějské tradice. Myšlenka na její vybudování vznikla jako odezva návštěvy papeže Jana Pavla II. na Velehradě. Cesta má být přípravou, vstupní branou k obnově duše člověka, společnosti, krajiny. Čas cesty je tak navrácen svému lidskému rozměru, je měřen krokem a modlitbou. Krajina, kterou cesta vede, dostává hlubší smysl. Poutní místo se opět stává očekávaným cílem, vyvrcholením úsilí cesty a soustředění modlitby.

Modlitba

S dětmi na táboře často zpíváme písničku: Cyrile a Metode, prosíme, ať se Pánu Bohu líbíme, ať umíme svého Pána poslouchat, vždyť On nás má rád… Více na tomto webu.

BYLI JSME ZDE